Kruti kuglični ležajevi

Kruti kuglični ležajevi su svestrani, nerastavljivi ležajevi sa čvrstim vanjski i unutrašnjim prstenovima te kuglicama i kavezom. Ovi proizvodi su jednostavnog dizajna, izdržljivi u radu te jednostavni za održavanje, oni su dostupni kao jednoredni i dvoredni ležajevi te otvorena i zatvorena varijanta istih. Zahvaljujući korištenoj proizvodnoj tehnologiji nose radijalne i aksijalne sile, otvoreni ležajevi i dalje mogu imati udubljenje na vanjskom prstenu za semering ili za štitnik . Zbog njihovog niskog okretnog momenta, pogodni su za visoke brzine.

Jednoredni kuglični ležajevi

 

*grupa: 617..618..628..638..619..160..60..630..161..62..622..632..63..623..633..64..

 

    • Jednoredni minijaturni kuglični ležajevi – grupa (1mm – 9mm)
    • Jednoredni otvoreni kuglični ležajevi
    • Jednoredni zatvoreni limenim prstenom – 2.ZR
    • Jednoredni zatvoreni gumenim prstenom – 2.RSR

 

Najčešće primjenjeni tip ležaja, pogodan za najveće brzine okretaja. Nisu rastavljivi i nemaju otvore za podmazivanje. Ležaji koji su zatvoreni sa obje strane tvornički su podmazani te im naknadno podmazivanje nije potrebno (radna temperatura litijske masti od -30 do +110 C). Maksimalna temperatura kod 2RS zatvaranja je 120 C.

Jednoredni kuglični ležajevi za magnete

*grupa: E.. L.. Bo.. M..

Ovo je specijalna vrsta kugličnih ležajeva koja se koristi za manje električne strojeve, njihova jedina razlika od konvencionalnih kugličnih ležajeva je u činjenici da oni imaju jedno rame na vanjskom prstenu koji onogućuje njihovo odvojeno montiranje.

Dvoredni kuglični ležajevi

*grupa 42.. 43..

Širi i s većom nosivošću nego jednoredni radijalni kuglični ležajevi. Upotrebljavani tamo gdje ležaj mora imati veliku krutost i veću nosivost.